• By Géczy Miklós
  • / 2022.04.28.

Mi is az a lakásétterem?

Ez az első jogos kérdés, ami felmerül valakiben, amikor ezt a kifejezést hallja.  Lakás vagy étterem? Lakás egy étteremben? Vagy netán étterem egy lakásban? Az igazság a harmadik verzió mentén lakozik. Mint sok minden más is a történelem során, a lakáséttermek létrejötte is a szükségnek és az emberi találékonyságnak köszönhető.

A jelenség maga az 1960-as évek Kubájából indult útjára a kapitalista jegyeket viselő magánéttermek betiltása után. Először, mint az alacsony színvonalú állami étkeztetést kikerülő illegális lehetőség, ahol végre minőségi ételekhez lehetett jutni, majd, mint a nyugatot is magával ragadó különlegesség hódított teret a világon. Kuba után Latin-Amerikába, az USA-ba, majd az európai magaskultúra városaiba (London, Berlin, Párizs) csempészett új ízt a vendéglátás ezen formája. Hozzánk Magyarországra 2007-ben érkezett el az első ilyen étterem.

Miben más, mint egy hagyományos étterem?

Az esetek túlnyomó részében a lakásétterem létesítésének gondolata a séf főzés iránti szenvedélyéből fakad. A vendéglátás iránti szeretetből. A társasági élet iránti szeretetből. A saját otthonában szívből alkotni különleges ízeket, ételeket, és másokkal megosztani azokat. Sokan nem is a bevétel miatt vágnak bele. Egyszerűen ki akarják magukat próbálni már nem csak a család és a barátok előtt, hanem a gasztronómia még nem ismert szerelmesei előtt is.

A legtöbb lakásétterem kicsi, kevés vendég befogadására képes. Ezzel megőrzi az exkluzivitást, az intimitást és az élmény páratlanságát. Meghirdetett menüsor várja az érdeklődőket, és a szerencsés meghívottak egy jelszó birtokában vehetnek részt a rendezvényen. Mivel általában maga a séf itt is lakik, és az otthonát osztja meg a vendégeivel egy-egy közös vacsora alkalmával, így apró bepillantást nyerhetünk életének kulisszái mögé. Olykor pedig csatlakozik is a látogatók asztalához egy kellemes beszélgetés és egy pohár bor, vagy a desszert erejéig.

Miért válaszd a lakáséttermet?

Magyarországon ma hivatalosan 14 fő fogadására van lehetőség egy lakásétteremben. Ez a létszám megengedi azt, hogy csak a családunk vagy barátaink társaságában költsünk el egy születésnapi ebédet. Esetleg nagyon szűk körben tartsunk meg egy esküvőt. Vagy gratuláljunk fiatal felnőtté érő gyermekünknek, és ebben a formában ünnepeljük meg a ballagását, érettségijét, diplomaosztóját. Melyik hölgy ne lenne mérhetetlenül boldog, ha a csak neki és a párjának készített isteni ételek elfogyasztása után, édes kettesben kérnék meg a kezét? Egy ilyen lakásétteremben rendezett ünnepség csak rólunk szól, csak velünk ünnepel a séf, csak mi vagyunk a helyszínen. A dekoráció is a mi jeles eseményünket idézi. Meg tudjuk adni a módját az alkalomra való készülődéssel, a kifogástalan öltözékünkkel. Hogy a közösen elfogyasztott fenséges ízek és ételek után az élmény jön velünk haza, a házimunka itt marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük